Понеделник, 08 Февруари 2016 11:12

За "Възкресените" на Неда Антонова и още нещо...

Оценете
(1 глас)
Неда Антонова Неда Антонова Търговище ТВ

 Литературните критици все още не са "изхабили" перото си за нея, но един ден Неда Антонова ще е сред класиците на българската литература, каза писателят и издател Румен Леонидов преди дни пред многобройната публика в регионалната библиотека в Търговище, на литературната вечер с писателя, драматург и журналист Неда Антонова. На срещата тя представи последните си исторически романи, в които се разказват изключителните съдби на три жени - царица Елеонора Българска, Преподобна Стойна и Венета-любимата на Ботев. И трите книги са част от трилогията „Възкресените“.

Историята е нейна страст, дългата руса коса и висока осанка – недостижима мечта. Претворява я обаче в героините си ... и в дъщеря си. Тя пише модерно и същевременно старомодно, но вълнуващо. Книгата й „Царица Елеонора Българска”, която разказва за световно известната самарянка и втората съпруга на цар Фердинанд, е на 38 място по продажби в издателство „Факел”. Тя е родена в Плевенско, но талантът й я нареди сред почетните граждани на Търговище, където "пише" част от 75 годишния си житейски си път. Тя е Неда Антонова.

С много цветя от приятели и почитатели на писаното слово, поздравителен адрес от кмета на Търговище Дарин Димитров и автографи приключи литературната вечер. А присъстващите научиха, че предстои да излезе новия й роман „За честа на империята”, че на сцената на театъра на армията ще се поставя нейна пиеса, както и малко известния факт, че в творческата палитра на Неда има и текстове на фолклорни песни. С една такава я поздравиха солистките на ПФА „Мизия” - Търговище.

Над материала работи Денислава Атанасова

Прочетена 2842 пъти

facebook coment