Четвъртък, 03 Март 2016 19:04

Честит 3 март, Търговище!

Оценете
(0 гласа)

Честваме националния празник – 3 март. Навършиха се 138 години от Освобождението на България и днес отдаваме дължима почит на героите, обрекли съдбата си на свободата, независимостта на родината и нейното обединение. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Нека таз свобода да ни бъде дар!

Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно

свети нещо ново, има нещо славно,

що гордо разтупва нашите гърди

и в нас чувства силни, големи плоди…

/Из „Опълченците на Шипка“ Иван Вазов/

Честваме националния празник – 3 март.

И днес на пл. „Свобода“ от 10 ч. ще има церемония по издигане на националния флаг

За първи път българите отбелязват този ден през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. По времето на комунизма еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за национален празник на страната.

DSC 0140 1981 300x200

За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало, когато е направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди чеда на България. Този ден показа, че жертвите от Априлското въстание, хилядите доброволци в Руско-турската освободителна война, не са дали живота си напразно. А договорът от Сан Стефано постави началото на онази Трета България, на която историята е отредила да се намира на съдбовен кръстопът – между Запада и Изтока, между Европа и Азия. Кръстопът, на който сложно се преплитат интересите на великите сили.

Прочетена 2135 пъти

facebook coment