Четвъртък, 08 Септември 2016 16:15

Празник на баклавата стягат отново в Драгановец

Оценете
(1 глас)

"Несгоди и дребни разпри забравете, с нови дрехи се пременете и гости поканете. На празника на баклавата всички до едни, заедно да се веселим!"

Така приканват за Празника на баклавата, който стягат за втори път в търговищкото село Драгановец на 10 септември, от 13 ч.

Миналата година изложението събра близо 25 тави с домашно приготвени баклави, а тази година се очакват над 35, съобщи за "Търговище ТВ" Фани Ахмедова, секретар на НЧ „Христо Ботев-1927”, която е основен двигател на проявата.

„Тази година освен сладкиши от съседните села Стража, Вардун, Давидово и Кралево ще има баклави от съседните село от община Върбица. Ще бъдат представени стари рецепти и начините на приготвяне”, каза Фани. По думите й жените от Драгановец пред три дни вече са разточили, надиплили и поляли със захарен сироп баклавите.

Тази година майсторките са вплели всичките си умения и сръчност, тъй като ще има състезание за най-вкусна и красива баклава. Осигурени са и парични награди от по 50, 30 и 20 лв. от фондация "Герлово".

Целта на събитието е да се продължи и предаде една стара традиция на идните поколения, а също и да се спретне общоселски празник.

Освен да похапнат от апетитните и сочни баклавички жителите и гостите на Драгановец ще се насладят и на изпълнения на фолклорните състави на няколко села от Община Търговище.

Прочетена 2254 пъти

facebook coment