Сряда, 31 Август 2022 11:14

В Търговище: Кръгла маса за представяне културното наследство на акад. Румен Скорчев

Оценете
(1 глас)

Национална кръгла маса на тема: "Духът и философията на Румен Скорчев в контекста на съвременното визуално изкуство" ще се проведе в понеделник, 5 септември т.г., в Търговище. Домакин е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“, която реализира проект за над 14 000 лв. по програма „Визуални изкуства 2021“ към Национален фонд "Култура" .

Събитието е част от дейностите по проекта, с който се отдава заслужено вниманието към личността и забележителното наследство на художника акад. Румен Скорчев (1932-2015 г.).

Национална кръгла маса ще се постарае да обобщи гледните точки на различни представители от средите на визуалните изкуства относно ролята и значението на творчеството на академик Скорчев, по отношение на процесите, които текат в съвременното изкуство. В нея ще участват видни изкуствоведи, художници и културни деятели – акад. Георги Минчев, проф. Димитър Чолаков, д-р Сузана Карамфилова и др.

По програма в библиотеката ще бъде открита и изложба с картини на твореца, които са част от фонда на културната институция. Очаква се да бъде представен и луксозен каталог „Търговище завинаги в сърцето ми“, който включва негови авторски картини, дарени на библиотеката. Тя успя да запази над 100-тина оригиналните произведения (графики, илюстрации) като ги дигитализира по проекта. Цветното, илюстровано, печатно издание е съставено от Марияна Николова.

Участниците във форума ще могат да видят и документалния филм на БНТ „Рисувам, защото се съмнявам“. Лентата е среща с художника Румен Скорчев, който споделя мисли за изкуството и ролята му в живота, за собственото му творчество и изяви, за отношенията със семейството, колегите, приятелите.

Румен Скорчев е български художник, работещ в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света. Илюстрирал е над 200 книги за деца и възрастни. Носител е на над 40 национални и международни награди. Негови картини са притежание на много наши и чужди галерии, както и частни колекции.

Прочетена 116 пъти

facebook coment