Четвъртък, 22 Юли 2021 14:14

Драматичният театър в Търговище се поема от нов директор

Оценете
(1 глас)
Драматичният театър в Търговище се поема от нов директор Сн. БНР

Драматичният театър в Търговище има нов директор, след като от Министерството на културата обяви в началото на юли т.г. конкурс за поста.  Това е Владимир Петков, който досега бе щатен режисьор в културната институция. Той сменя Петър Петров, който над 12 години управлява театъра.  „Ще работя за издигане културно-естетическото ниво на зрителите в Търговище и страната. За мен, мисията на театъра е да възпитава, да създава естетически мисли предимно у младите хора.“ – споделя Петков.

Владимир Милчев Петков е назначен със заповед на министъра на културата за директор на Драматичен театър – Търговище и встъпи в длъжност от този вторник. Той пребори кункуренцията в лицето на досегашния шеф Петър Петров и актрисата Горица Саид.

Петков е познат на търговищката публика като режисьор на съвременните френски комедии „Моят най-добър приятел“, „Ох, тези пари“ и „Премълчаното“, на руските пиеси „Сватбен маратон“ и „Ние никога не се караме“ и на спектакъла „Едноокият цар“ от испанския режисьор Марк Креует.

Биография:

Владимир Петков е роден на 18 октомври 1957 в София. Завършва Френската езикова гимназия „Алфон дьо Ламартин” през 1976. Учил е във Висшия икономически институт в София. През 1985 завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. д-р Анастас Михайлов, специалност „драматична режисура”. 1990-1991 специализира във Франция „визуални изкуства” със стипендия на френското правителство.

От 1991 до момента работи успоредно в различни театри в България, Франция и Канада като режисьор, актьор, драматург и художествен консултант.

В България работи в театрите в Пазарджик, Търговище, Сливен, МГТ „Зад канала”, Театър „София”, Театър „Възраждане”, Театрална работилница „Сфумато”.

Осъществил е над 45 театрални постановки по съвременни и класически автори. В Канада е работил като художествен консултант на хореографите Силвен Емар и Луиз Бедар.

Прочетена 343 пъти

facebook coment