Петък, 14 Май 2021 16:30

Графити стенопис съживи фасадата на Областния информационен център в Търговище

Оценете
(1 глас)

Графити стенопис със символите на Европейския съюз и български шевици радва жителите на Търговище. Той съживи фасадата на Областния информационен център в града и беше изрисуван в рамките на инициативата „Ден на отворени врати”. Тя беше организирана от ОИЦ на 14 май – Денят на Търговище и по повод Деня на Европа – 9 май.

С проекта се захвана младият графити художник Петър Костов, в чиято работа като доброволци се включиха и други стрийт арт таланти. Помагаха и младшите посланици на Европейския парламент в Първо СУ „Св. Седмочисленици“  в Търговище.

В рисунката са включени стилизирани символи на ЕС и характерните български шевици канатица и елбетица, които олицетворяват фолклорната ни идентичност и са принос в европейската култура. Тя е своеобразен апел за толерантност и уважение между различните култури, религии и етноси, с които Европа е богата, както и за опазване и разкрасяване на градската среда.

КОЛАЖ ГРАФИТ

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева поздравиха творците и споделиха надеждата си тяхното изкуство да радва минувачите и да възпира вандалите от посегателства върху обществените сгради.

През целия ден експертите на центъра информираха заинтересованите посетители за европейските политики и възможностите за финансиране на проектни идеи от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Повече от 40 души се включиха и във викторината, посветена на Европа и нейната роля за обновяване на града и региона.

Прочетена 488 пъти

facebook coment