Неделя, 02 Май 2021 08:09

Светло Воскресение Христово. Да бъде радост и светлина!

Оценете
(1 глас)

Камбанен звън от църквите в Търговище възвести в полунощ възкресението на Исус Христос, а стотиците вярващи, дошли в църковния двор, се поздравиха с думите „Христос воскресе!” и „Воистина воскресе!”

Пандемичната обстановка не попречи на хората да намерят пътят към храма в топлата майска нощ, за да получат светлината на Христа и отнесат пасхалния огън жив в домовете и в сърцата си. 

свещ

Великденското богослужение е едно от най-хубавите в българската православна църква. В почти тъмната църква и малко преди полунощ свещеникът излезе от светия олтар със запалена свещ и прикани миряните да пристъпят и приемат светлината на възкръсналия Христос. После всички си запалих асвещичката и излязоха навън да кажат "Христос воскресе"!

При обявяването на Възкресението, ставрофорен иконом Славчо Проданов при храм „Св. Иван Рилски” в Търговище изнесе от храма запалена свещ, от която се стотиците хората отнесоха светлина по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от това, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

църква

След трикратно възвестяване на възкресението на Христос с възгласа "Христос воскресе" от страна на отеца и отговора на присъстващите богомолци „Во истину воскресе", последва и пасхалното обикаляне на храма.

„Да носим светлината и топлината, да бъдем по-смирени!”, призова отец Проданов.

След полунощ започна и Пасхална Златоустова Света литургия, където се отдава достойно, чрез песнопения и молитви, благодарността към божия промисъл и възкръсналия Исус Христос.

Христос воскресе!

Бъдете здрави и с добри помисли, скъпи читатели!

яйца

Прочетена 707 пъти

facebook coment