Сряда, 28 Април 2021 14:13

350 000 лв. за разкопки и консервация на Мисионис тази година

Оценете
(1 глас)

С 350 000 лв. ще разполагат археолозите за разкопки и консервация на древния и античен град Мисионис край Търговище. Това стана ясно на пресконференция, с която символично бе дадено началото на новия археологически сезон, информират от общинския пресцентър. В нея участваха кметът д-р Дарин Димитров, проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, който е и ръководител на разкопките и главен уредник в РИМ.

„Мисионис е един от шестте археологически обекта, финансирани приоритетно от държавата“, заяви проф. Овчаров. 300 000 лв. са отпуснатите средства на национално ниво. Общината за поредна година отделя 40 000 лв. от бюджета си, а от спонсори са осигурени допълнително 10 000 лв.

прес мисионис

Приетият преди дни мораториум върху сделки и назначения на правителството обаче може да попречи за провеждането на цялата археологическа кампания в страната, изказа притесненията си Овчаров. „В момента не е ясно дали ще могат да се разписват разрешенията ни за разкопки. Надявам се това да се промени, защото това ще бъде пагубно не само за археологията, но и за културния туризъм“, заяви археологът.

От своя страна кметът д-р Димитров заяви, че Мисионис е от стратегическо значение за туризма в общината и региона и трябва да продължат усилията за развитието на обекта. „С тези средства наистина може да имаме голям напредък при разкопките и най-вече при консервацията, защото именно тя запазва това наследство за поколенията“, заяви кметът д-р Дарин Димитров.

114 000 лв. са средствата, заделени за консервационни дейности на Мисионис. Заради размера на сумата е необходимо провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител. Тя ще бъде обявена от Община Търговище, вместо от Регионалния исторически музей. Целта е да се окаже административна и експертна подкрепа на музея при провеждането на процедурата. На заседанието на Общинския съвет на 29 април ще бъде приета и докладна за включването на посочената сума в капиталовата програма на Общината за годината.

Ръководителят на разкопките и главен уредник в Регионалния исторически музей Стефан Иванов разясни, че осигурените средства ще позволя проучванията да продължат за период от 6 месеца – нещо, което никога до момента не се е случвало. „Целите ни през тази година са допроучване на епископската резиденция и консервация на всички разкрити постройки“, заяви Иванов.

Пред медиите бе представена и изложба с иззети от иманяри археологически находки, датирани от III в. пр. Хр. до XIV в. Сред тях е и въоръжение и снаряжение от XIV в., с което, според археолозите, защитниците на Мисионис са отбранявали крепостта от османските нашественици. Могат да се видят стрели, брадви, боздуган, ножове, шпори и други. Официалното откриване е в 17.30 ч. в археологическата експозиция на музея. С нея ще бъде отбелязана и 90-годишнината от рождението на Димитър Овчаров – първият директор на РИМ-Търговище.

оръжия мисионис

След пресконференцията от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите връчиха награда на проф. Николай Овчаров за приноса му в развитието на културния-историческия туризъм.

Прочетена 618 пъти

facebook coment