Понеделник, 08 Февруари 2021 14:14

Мисионис сред 6-те приоритетни обекта за популяризиране на културно-историческия туризъм

Оценете
(2 гласа)

Започваме кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм в България. Избрахме тя да стартира приоритетно с 6-те обекта, за които само преди дни Министерският съвет отпусна средства за продължаване на проучванията им. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис край Търговище. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии при работно посещение в областния град.

Тя припомни, че решението на кабинета за предоставяне на средства от 1,8 млн. лева показва и цялостната воля на правителството за насърчаване и развитие на тези обекти, както и приоритета им. Вицепремиерът Марияна Никлова разгледа историческия обект, придружавана от д-р Дарин Димитров – кмет на община Търговище, областния управител Митко Стайков и археолога проф. Николай Овчаров.

Инициираме тематичната кампания със специален фокус към тези археологически обекти, с което искаме да надградим и още повече да засилим вниманието към културно-историческия туризъм, посочи министър Николова. По думите ѝ се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали. По този начин допълнително ще насърчим пътуванията с цел културно-исторически туризъм, което ще подпомогне насърчаването на посещенията през 4-те сезона и ще осигури поток от посетители в 12-те месеца на годината, уточни вицепремиерът. И допълни, че това ще окаже положителен ефект за утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация и ще стимулира развитието на отрасъла на местно и национално ниво. 

Кметът д-р Дарин Димитров разясни, че и през тази година Община Търговище отделя 40 000 лв. от бюджета си за финансиране на разкопките на Мисионис. Той коментира и необходимостта от подобряването на достъпа до обекта. „През това лято трябва да оградим някои опасни места  по маршрута към Мисионис, тъй като все повече хора ходят там“, заяви кметът. Плановете на общинското ръководство са в опасните и стръмни участъци да бъдат поставени предпазни ограждения, които да повишат сигурността на туристите, посещаващи обекта.

За да могат да се влагат по-сериозни средства от страна на Общината обаче най-напред трябва да се реши въпросът със собствеността на Мисионис. „На следващата сесия на Общинския съвет вероятно ще внесем докладна, че той е обект от стратегическо значение за град Търговище“, каза д-р Димитров. Решението ще бъде изпратено до междуведомствената комисия, от която се очаква и решението за промяна в статута на територията, в която попада Мисионис. Целта е той да бъде изваден от държавния горски фонд, в който попада, а собствеността му да бъде прехвърлена на Община Търговище. „Тогава вече и ние ще можем да го развиваме, включително да кандидатстваме по европейски проекти“, каза кметът.

По информация на археолозите едва 1% от древния град е проучен. Досега са разкрити цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Късноантичната и средновековна крепост Мисионис е включена в 100-те национални туристически обекта.

Прочетена 371 пъти

facebook coment