Понеделник, 25 Януари 2021 12:29

Празнични прояви за 143 години от Освобождението на Търговище (програма)

Оценете
(1 глас)

Търговище ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско владичество на 29 януари, петък. 

Проявите по случай годишнината започват от 25 януари със „Седмица на Освобождението“, организирана от Регионалния исторически музей. До 29 януари, в Музейния образователен център в Свещаровата къща, ще се проведе образователна програма, посветена на събития и личности, свързани с Освобождението на града ни, съобщават от пресцентъра на местната управа.

На 27 януари, от 16.00 ч. в арт галерията на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ ще бъде открита изложбата „Порив“ на Йордан Йорданов – Джордан. Тя ще представи пейзажи от града, включително от възрожденския квартал „Вароша“.

В деня на Освобождението на Търговище, 29 януари, Регионалният исторически музей ще открие изложбата „Реликви на свободата“, която ще бъде с вход свободен.

В 11.30 ч. пред паметника на ген. Казимир Ернрот и в 11.40 ч. пред Морената в квартал „Вароша“ кметът д-р Дарин Димитров ще поднесе цветя и ще отдаде почит на загиналите за свободата на града ни.

В 11.45 ч. ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“, а точно по обяд камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище.

Присъстващите на проявите се умоляват да спазват изискванията за дистанция и останалите противоепидемични мерки.

Прочетена 688 пъти

facebook coment