Четвъртък, 03 Декември 2020 18:58

Нов покрив за Хаджи-Ангеловата къща в Търговище

Оценете
(2 гласа)
Нов покрив за Хаджи-Ангеловата къща в Търговище Сн. РИМ - Търговище

Приключи ремонтът на покрива на „Хаджи-Ангеловата” къща, който бе финансиран от културното министерство с 65 200 лв., съобщиха от РИМ – Търговище. Това е първият етап от цялостния проект за консервацията и реставрацията на забележителната архитектурна и историческа ценност с „национално значение“.

Обектът вече е въведен в експлоатация, след финалните приемателни дейности на всички комисии и институции.

При ремонта частично е била подменена силно компроментираната покривна конструкция и е възстановен подпокривния корниз. Целта е да спрат сериозните течове, които нанасяха вреди на фасадите и по вътрешните стени.

Покрив ХаджиАнгеловата къща

Следващият съществен етап от спасителните дейности на възрожденската забележителност е свързана с фасадите и дограмата. По предварителни изчисления ще са нужни близо 200 000 лв. От музея се надяват отново на финансова подкрепа от Министерство на културата, чрез програмата за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности и на местната власт.

Домът на видния текстилен търговец Хаджи Ангел е най-представителният паметник на местната възрожденска жилищна архитектура от средата на ХІХ в. в Търговище. Красивата възрожденска сграда е построена и зографисана от тревненски майстори през 1863 г. Тя впечатлява със скобиличния фронтон на красивата лицева фасада, под еркера на която е изписана годината на построяване с цветна украса. Има богато вътрешно пространствено оформление с модерни за времето архитектурни детайли в стил „алафранга“ и зидано отопление. "Хаджи-Ангеловата" къща е ценно и важно свидетелство за прочутия традиционен ескиджумайски (търговищки) панаир, както и за трагичните януарски дни на 1878 г., преживени при Освобождението на града. Днес в тази забележителна старинна къща е разположена Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей-Търговище, която разказва за самобитната духовност, поминък и бит на местното население.

Прочетена 467 пъти

facebook coment