Вторник, 07 Юли 2020 13:17

Назначиха временно нов творчески директор на Духовия оркестър

Оценете
(2 гласа)
Назначиха временно нов творчески директор на Духовия оркестър Сн. Община Търговище

Д-р Росица Бояджиева-Вълева ще ръководи творческата дейност на Духовия оркестър към Община Търговище до провеждането на конкурс за длъжността „Директор“ на състава. Тя бе представена пред оркестрантите на 6 юли от кмета д-р Дарин Димитров, съобщиха от неговия пресцентър.

„Изключително удоволствие за мен е да бъда част от оркестър с такава история. Оркестър, ръководен през годините от професионалисти като маестро Васил Абрашев и маестра Красимира Коларова, спомогнали за изграждането Ви като музиканти. Казвам „Вие“, но, всъщност, оттук насетне, ставаме „ние““, заяви д-р Бояджиева-Вълева.

Кметът д-р Дарин Димитров изрази увереност за бъдещата ползотворна работа и развитие на оркестъра. „Вярвам, че заедно ще работите в една хармонична и спокойна атмосфера, а ние ще се постараем да Ви осигурим необходимите условия това да се случи“, каза кметът. Той обяви, че в репетиционната зала на състава ще бъде извършен ремонт. Ще бъдат закупени и нови облекла за оркестрантите.

Сред дейностите, които ще бъдат възложени на д-р Бояджиева-Вълева, са разработването на репертоарния план на оркестъра, организацията на репетиционната и концертната дейност, както и на участията в национални и международни фестивали и конкурси. Административната работа ще се извършва от концертмайстора Иван Стоянов.

ВИЗИТКА

Д-р Росица Бояджиева-Вълева е зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци с ресор „Духови оркестри“. Завършва музикалното си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Специализира флейта в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при проф. Георги Спасов. През 2016 г. защитава докторантура в направление „Музикално и танцово изкуство“ в Нов български университет, а през 2019 г. – магистърска степен по специалност „Композиция и дирижиране“.

Солист и първа флейта на „Симфониета дел’ Арте” (Sinfonietta dell’Arte) – Австрия. Концертира в солови и камерно-ансамблови изяви с разнороден по стил репертоар в България, Русия, Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Словакия. Работи в Духовия оркестър на родния си град Добрич.

Лауреат е на първа награда от „Music World 2001” – Италия, на Златна и Сребърна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци и други.

 

Прочетена 1312 пъти

facebook coment