Петък, 22 Май 2020 16:47

Различен Шекер Байрам за мюсюлманите тази година

Оценете
(1 глас)

Приключва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан (пости) тази събота вечер, а дните 24-25-26 май се чества Рамазан Байрам. Тази година за мюсюлманите той е по-различен от предишни години. Заради извънредните условия, в които се намира целия свят, хората няма да отидат до джамиите за тази молитва. Мюсюлманите ще се молят на открито за Шекер Байрама, бе препоръчано да се избягват прегръдките, а болните да си стоят у дома. Властите препоръчаха да се избягват и пътуванията от и към Турция.

Традиционното раздаване на храна  - т.нар. Ифтар, ще става в дезинфекцирани пакети и само на хора в крайна нужда. Ифтар е обилно хранене, за да може да засити организма и да го държи сит по време на дневното гладуване.

То има своята пречистваща цел, както и християнските пости преди Великден и Коледа, освобождава умовете и сърцата на мюсюлманите, отваряйки ги към духовното. Обикновено след Ифтар (вечерята) се провежда Теравих Намаз – вечерната молитва по време на Рамазан. Тази година обаче с решение на Мюфтийството молитвите ще се излъчват в интернет, а джамиите ще останат затворени.

По време на Свещения месец Рамазан, мюсюлманите отварят сърцата си не само към Господ, но и едни към други. Това е период на задушевни срещи с всички членове на фамилиите, ходене на гости, общи вечери, посещения при роднини, срещи с приятели, съседи.

В периода на Рамазан мюсюлманите са по-добри, по-спокойни, по-дружелюбни към всички около себе си.

Прочетена 1747 пъти

facebook coment