Понеделник, 21 Март 2016 20:44

Кинофестивалът „Златното око“ подготвят в Попово

Оценете
(1 глас)

Започна подготовката за осмото издание на националния кинофестивал за операторско майсторство „Златното око“, което ще се проведе от 25 до 28 май 2016 година. Фестивалът се провежда от 1998 на всеки две години в Попово – родното място на големия български оператор Димо Коларов. Тази година организаторите предвиждат творческа вечер, в памет на големия наш актьор Велко Кънев. На нея ще бъде представен един от многобройните му емблематични филми – „Оркестър без име“.

А вечерта се очакват в срещата участие да вземат негови близки и приятели, сред които актьорите Мария Статулова, Екатерина Евро, Павел Попандов, Антон Радичев и др. В началото на февруари се е провело първото заседание на организационният комитет в Съюза на българските филмови дейци – София, съобщава поповският „Местен вестник“. На него председателят на СБФД Иван Павлов, директорът на фестивала Петя Габровска и заместник областният управител на Търговище Йорданка Георгиева са обсъдили статута на фестивала.

На 24 март изтича срокът за подаване на заявките за участие, като комисия, съставена по предложение на СБФД и Община Попово ще извърши селекция за допускане на участие в конкурсната програма. В конкурсната програма участие ще вземат оператори със свои творби, които са имали първи публичен показ у нас в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2015 г. Всеки оператор  има право да участва с по един филм във всяка една от следните категории: игрални пълнометражни и късометражни, документални и научнопопулярни и студентски филми.

Кинофорумът „Златното око“ е съпътстван и от много други културни събития, които превръщат малкия град в терен за голямото кино. Подготвя се фотоизложбата на Константин Занков „Лица от екрана“ и изложба на плакати на филмите на Димо Коларов, подготвена от Исторически музей – гр. Шумен.

Организатори на националното филмово събитие са Община Попово, Сдружение за среда и култура „Попово XXI век“, Съюза на българските филмови дейци и със съдействието на Министерството на културата – ИА „Национален филмов център“. Подкрепа оказват Асоциацията на българските оператори, БНТ и др.

Прочетена 2637 пъти

facebook coment