Четвъртък, 09 Януари 2020 14:09

Започва ремонт на покрива на Хаджи-Ангеловата къща в Търговище

Оценете
(2 гласа)
Започва ремонт на покрива на Хаджи-Ангеловата къща в Търговище Сн. РИМ - Търговище

Министерството на културата отпусна 62 800 лв. за стартиране на първи етап от дейностите по реставрация и консервация на Хаджи-Ангеловата къща в Търговище, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева. С парите ще се ремонтира покрива, от който тръгват големите щети по сградата.

Покривната конструкция е силно компроментирана, има сериозните течове, увредени са корнизите на къщата, мазилката по фасада пада. Ремонтните дейности трябва да приключат до есента на тази година.

Хаджи-Ангеловата къща е недвижима културна ценност с национално значение. Построена е през 1863 г. В нея е представена Етнографската експозиция на музея. Спасяването на къщата е особено належащо, тъй като тя е образец на българската възрожденска жилищна архитектура, а  губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние.  С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват.

Държавното финансиране е факт след кандидатстването на музея пред Министерството на културата. С помощта и на местната управа е  изработен актуален цялостен проект за реставрация и консервация, който съответства на изискванията в Закона за културното наследство. Проектът получи и необходимото съгласуване от Националния институт за недвижимо културно наследство. За него през лятото на 2018 г. МК отпусна 7 200 лв.

Прочетена 1567 пъти

facebook coment