Вторник, 24 Декември 2019 13:44

Видео: Коледари гонят злите сили в Търговище

Оценете
(1 глас)
Видео: Коледари гонят злите сили в Търговище Сн. Областна администрация - Търговище

Koлeдapи пяха и блaгocлaвяха зa здpaвe и бepeĸeт в Tъpгoвищe. Техните наричинания озвучиха центъра на града вчера, за да прогонят злите сили и да пожелаят здраве през годината. Те посетиха ĸмeтът д-p Дapин Димитpoв, като cтoпaнин нa oбщия ни дoм, както и областният управител Митко Стайков.

Радваха им се и минувачите по централния площад. В коледарската група влязоха мъже от ПФА „Мизия” – Търговище, с главен художествен ръководител Любчо Василев.

Коледуването е обичай с езически корени

Произлиза от римската дума calendae – първите дни на месец януари. Традицията датира отдавна, а основната задача на младите мъже е да прогонят злите духове и да пожелаят здраве през годината. Въпреки че не е християнски ритуал, коледуването е неотменим обичай от българските коледни празници.

Времето за коледуване е точно определено

Коледарите започват подготовката си от Игнажден. Разучават песни, създават коледарски групи и избират техен водач, който според обичая е по-възрастен и най-вече женен. Водачът стои най-отпред и наставлява обиколките. От полунощ до изгрев слънце на Коледа е времето, през което момците пеят пред домовете на хората. В народните представи тогава се появяват същества със свръхестествени сили – вампири, таласъми, караконджули и други, а само коледарите със своите песни имат способността да ги прогонят.

Прочетена 1143 пъти

facebook coment