Събота, 09 Ноември 2019 18:36

Видео: Броиха 200 лв. за палачинкова торта в село Мировец

Оценете
(3 гласа)

Втори по рода си празник на палачинката организираха в търговищкото село Мировец. Слънчевият и топъл съботен ден събра над 100-на гости на мегдана и стана повод близки и приятели да се повеселят и пообщуват.

Местни кулинари разиграха на благотворителен търг от тестените изкушения (ВИЖ ГАЛЕРИЯ), а сръчни млади момичета приготвяха на място вкусни палачинки, гарнирани със сладко, мед или шоколад. Най-скъпо беше откупена солена палачинкова торта за 200 лв. от бизнесмен от Търговище, плато с цветни палачинки беше оценено на 100 лв. и пр. Събраните средства ще бъдат дарени на местното читалище.

Освен кулинарните си умения хората от селото популяризираха и родната трапеза, като показаха в изложба-базар пчелен мед, домашно приготвено сладко и тикви.

Изненада за гостите беше възстановката на Патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище, който пресъздадоха слизането на хайдушките дружини от Балкана.  Около 8 ноември, когато по стар стил се е чествал Димитровден, освен овчарите са се завръщали и хайдутите. Те прибраха пушките, който гръмнаха последно за годината и си оправиха сметките – кехаята,  дадоха отчета за разходи и приходи. След това се приготвиха за зимуване.

Жените пък извиха хоро, под съпровода на фолклорни песни и мелодии. Празникът уважиха народният представител д-р Венка Стоянова, зам.-областният управител Панайот Димитров, секретарят на общината Христалина Халачева, както и кметове от съседни села.

Прочетена 2328 пъти

facebook coment