Вторник, 03 Септември 2019 13:13

Апел: Нужни са средства за издаване на книга за фолклориста Елена Василева

Оценете
(4 гласа)

Книга за Елена Василева, фолклорист, вокален педагог и изследовател на песенния фолклор на търговищкия край подготвят нейни колеги и приятели, за да разкажат за богатата й творческа дейност, отдадена на живото общуване с народната музика.

„Елена е творец на днешното време, който здраво е стъпил върху традицията. Тя е и добрият пример за градивност, промяна, новаторство, творчество, за смелост, за сила.“, казват инциаторите Ирина Ризова, Величка Владимирова, Диян Димитров, редакцията на в-к „Търговищки НОВИНИ”, група фолклористи и преподаватели, нейни ученици, като Сашка Ченкова, Марина Стефанова - Кънева, Йоанна Димова и др.

Материалите за близо 250-те страници вече са събрани, компютърната обработка е извършена, но липсват средства за довършване на започнатото. Нужни са 2 000 лв. за издаване на книгата, каза издателят на в-к „Търговищки НОВИНИ“ Божидар Николов.

Печатното издание е с документален характер, като в него са събрани живота и творчеството на Елена Василева, мнения на нейни колеги, ученици, богат снимков материал от националните фолклорни срещи „Мост между поколенията" и националния конкурс “С песните на Стоян Радев”, на която тя е създател и организатор. На страниците присъстват фолклорните й изследвания за песенните традиции в търговищкия край.

Приятелите на Елена са загрижени и за нейното наследство. По здравословни причини тя вече не може да бъде активен участник и ръководител на фолклорните прояви, които сама създаде като традиция. "Ще се намерят ли млади хора или културни институции в град Търговище, които с нейна помощ да продължат изграденото?", питат те.

За да се съхранят за поколенията музикалните традиции можете да помогнете финансово за издаване на уникалното издание за фолклориста Елена Василев. За целта е разкрита банкова сметка.банкова сметкаЗа нея

Елена Василева е родена през 1955 г. в ямболското село Лесово. Нейният житейски и творчески път обаче е свързан с Търговище, където е основател на класа по народно пеене във II СУ „Проф. Никола Маринов“, председател е на фондация “Песенен фолклор – Елена”, организатор на националната фолклорна среща „Мост между поколенията". Тя е и създател на националния конкурс “С песните на Стоян Радев”, който се провежда в Търговище. Нейна е идеята и реализацията на проекта “Младежка фолклорна експедиция” с участие на млади фолклористи – ученици и студенти.

Елена Василева е носител на престижното отличие „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 40 годишната й творческа дейност, както и два пъти носител на „Сребърна лира“.

Текст: Денислава Атанасова

Прочетена 2799 пъти

facebook coment