Вторник, 09 Юли 2019 19:39

Нов християнски храм проучват на Мисионис

Оценете
(3 гласа)
Нов християнски храм проучват на Мисионис Сн. Община Търговище

Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис край Търговище екип от археолози, ръководени от проф. Николай Овчаров. По негови предположения това е бил личния параклис на епископа на античния град, който е служил там. Новата култова сграда е 8-та поред открита на Мисионис, каза на пресконференция днес проф. Овчаров.

Според археолозите новоразкритият православен храм датира от края на Първата българска държава. Градежът е от хоросан, а пода е застлан с плочи, обяви археологът от регионалния музей Ангел Конаклиев.

Любителите на културно-историческия туризъм вече могат да разгледат и реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Тя вече има покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния. Стъклената защита е направена от Ротари клуб – Търговище, който е предоставил 25 000 лв. за консервацията.

баптистерий Мсионис

Тази кръщелня е уникална за Балканския полуостров и въобще за късната Римска империя, една от най-добре запазените. Има басейнче в центъра, в което се е влизало от езичниците, за да получат светото кръщение. Тези кръщелни са характерни за периода на приемането на християнството през 4-5 век. 

Кметът д-р Дарин Димитров, който присъства на старта на това археологическо лято, благодари на всички дарители, които се грижат за разкриване величието на античния град Мисионис.

„Важно е не само да имаме разкопки, но и по-нататък да ги консервираме, за да можем да ги запазим всичко това и за идните поколения“, каза той.

Свещеноиконом Славчо Проданов пък благослови ротарианците и археологическия екип, който два месеца ще проучва терена северно от Базилика №2.

ротари мисионис

Общо 50 000 лв. от Община Търговище и от спонсори са заделени тази година за проучване руините на Мисионис.

Прочетена 1703 пъти

facebook coment