Понеделник, 24 Юни 2019 09:46

Еньовден

Оценете
(1 глас)

Според народните вярвания на 24 юни българите празнуват Еньовден, наречен още Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Православната църква пък почита днес Рождение на Свети Йоан Кръстител.Той пръв започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

От този ден слънцето започва бавно да умира и годината да клони към зимата.Според поверията днес слънцето "играе" или трепти, когато изгрява, и който стане сутринта рано, за да го види, ще бъде здрав през цялата година.

Народните лечители твърдят, че събраните рано сутрин на Еньовден треви са най-лековите. Магическа и лечебна сила придобиват и водитев реките и кладенците, защото слънцето се е окъпало в нея.Казват, че за здраве е хубаво да се „окъпете“ в еньовската роса.

Еньовден се нарича още и Летен Свети Иван. Смята се, че Свети Иван се обръща към слънцето и си сменя кожуха, като моли за зима.Това е и денят на всички кумове, кръстници и побратимени лица, за които духовната връзка е съществена и много силна.

Днес празнуват всички, които носят името Яна, Янко и техните производни, както и имена на билки.

Община Търговище организира програма за отбелязването на народния празник - Еньовден.

На 24 юни, понеделник, в 16.30 часа, на сцената до градския шадраван, младежката група към Народно читалище „Развитие–1904“ – квартал Въбел ще пресъздаде обичая „Припяване на паламарки“.

Обичаят е свързан с гаданията за женитба на младите момичета чрез припяване и наричане на паламарки, като така предвещавали късмета на бъдещите булки.

В края на програмата всички ще могат да минат под т.нар. еньовски венец. Според народното вярване, който премине през него, ще бъде здрав през цялата година.

Община Търговище кани всички съграждани да отбележим заедно празника на водата, на слънцето и билките – Еньовден.

Прочетена 1210 пъти

facebook coment