Сряда, 05 Юни 2019 15:27

Божидар Николов за новата си книга: Откроиха се лица. Запаметих ги на хартия

Оценете
(1 глас)
Божидар Николов за новата си книга: Откроиха се лица. Запаметих ги на хартия Сн. Николай Лилов

Колегата журналист и издател на вестник „Търговищки новини” Божидар Николов от Търговище представи новата си книга "Срещи, спомени, таланти". В библиотеката в Търговище той събра част от 20 личности, които присъстват на белите страници, близки, приятели, колеги.

божидар книга4

„Откроиха се лица. Голяма част от тях лично познавам и сме живели по едно и също време, трети са ме впечатлили с житейската си съдба и неповторимост. Реших, че си струва от архивите на паметта си да отсея и да запаметя на хартия най-яркото и най-същественото за тях. Онова, което ги отличава от другите, което ме е впечатлило или възхитило и трайно е запечатано в спомените ми. И започнах да отсявам срещи, спомени, таланти”. Така Божидар обясни своя порив да разкаже за тях. Разкри, че три негови приятелки Величка Димитрова, Стойка Теодосиева, Петя Цолова са го окуражили да събере в книга свои интервюта, очерци и статии от 55-годишния си професионален път.

божидар книга3

Авторът разкри, че от всички тях е "чопнал" по мъничко за себе си, защото човек се учи докато е жив. А докато е държал перото се е водил от мотото на любимия си наш писател Йордан Радичков, че "задачата на твореца е да пренесе за следващите поколения, това което преживява". 

Божидар помоли читателите да не бъдат прекалено взискателни и придирчиви към хората, за който е разказал. Това е като една бегла скица на художник, към която „разрешава” всеки да добавя нещо към образа. Защото голяма част от „героите” са лица от наше време, а те менят визия и поведение.

божидар книга1
Публиката имаше възможност да чуе откъси от книгата, впечатленията на част от „героите” и вдъхновителите, да си я закупи и да получи автограф. Беше вдигната и наздравица за творческото дълголетие на Божидар Николов.

Прочетена 2036 пъти

facebook coment