Вторник, 24 Май 2016 13:31

Видео: Шествие и джумалийско празнично хоро на 24 май

Оценете
(5 гласа)

На 24 май 2016 г., в официалния ден на българското слово, писменост, култура и духовност Търговище жужеше от хорско множество, приповдигнато настроение, музика, парад. Общоградският празник и слънчевото време изкара хората навън. През централния площад в една символична хронология се зададе шествието - заредиха се Духовият оркестър с химна на просветата „Върви, народе възродени!, малчуганите от детските градини, училищата, културни и читалищни дейци, творци. А накрая се изви уникално хоро.

Безброй български трикольори, портрети на светите братя Кирил и Методий, трансперанти с букви ни напомниха, че Буквите са един от най-хубавите символи на този празник. И е уникално, че се празнуват. Това е начин да ги уважим, както и да си припомним стари непотребни букви – от кирилицата, от глаголицата… Това е празникът на знанието, на словото. И трябва да помним, че той надхвърля националните ни граници.

С присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., кирилицата бе приета като третата официална азбука в европейското семейство, наред с латинската и гръцката азбуки.

С книжовното наследство на Златният век на българската култура новата азбука се разпространява сред славянските народи и дава начало на богати литературни традиции. Днес на кирилица пишат повече от 300 милиона души по света. 

Азбуката, създадена от Светите братя е сред най-скъпоценните и устойчиви във времето културни приноси на България за наследството на Европа, а някои от най-добрите произведения на европейската литература са написани с нашата азбука – кирилицата.

Честит празник!

 


 

Прочетена 2921 пъти

facebook coment