Понеделник, 06 Май 2019 07:22

Гергьовденска люлка и свободен вход в музея в Търговище

Оценете
(1 глас)

Гергьовденска люлка ще посреща посетителите на музея в Търговище на днешния празник, съобщиха от ръководството й. Тя ще е разположена в двора на Славейковото училище. Ако не вали, всеки, който посети музея, ще може да се полюлее и поеме от силата на дървото.

На Гергьовден – от 9.30 до 13.00 часа входът в Регионалния исторически музей ще е свободен. Славейковото училище като част от музейния комплекс ще бъде отворено за посещение и всички посетители ще могат да разгледат всички експозиции. 

6 май – Гергьовден е официален празник в Република България. Той е обявен и за ден на Храбростта на Българската Армия. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление на Министерския съвет.

Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

ИМЕНИЦИ

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. На този ден празнуват около 200 хиляди души. Той е имен ден на Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Гена, Генко, Геро, Гита, Григор,  Галин, Галина, Галя, Гичка, Гица. 

На имениците – честит празник!

Прочетена 1608 пъти

facebook coment