Събота, 16 Март 2019 15:28

Видео: Жени развяха коси над метър на Тодоровден в Търговище

Оценете
(3 гласа)

На Тодоровден в Търговище докато мъжете захранваха конете и сплитаха техните опашки и гриви, жените се съревноваваха за най-дълга коса. Рекорден брой – 47 участнички доказаха, че косата крие сила и женственост. В състезанието участваха деца и жени на възраст от 4 до 50 години, разделени в три категории.

Най-дългата коса от 101 см. развя 37-годишната Ана Пенева от Търговище. При по-малките до 14 г. отличена бе 9-годишната Доротея Гецова, при която метърът отчете 95 см., а 84 см измериха при шестгодишната София Ивайлова в най-малката възрастова група.

Според народното поверие, за да са дълги и здрави косите, на Тодоровден се мият с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Съвременните момичета също полагат големи грижи и разчитат предимно на природни средства.

По традиция Центърът за работа с деца в Търговище организира тържеството на площад "Свобода". То започна с водосвет на свещеноиконом Славчо Проданов. Големи и малки именници, дошли на празника, получиха подкова и китка здравец. Ръчно изработен сувенир имаше и за присъстващите на сцената именици и благодетели на празника ресторантьорът Тодор Янакиев и синът му Тодор, както и строителният предприемач Тошко Райчев.

След това момичета в народни носии поднесоха на единствения присъстващ мъже с кон и каруца кърпа и риза, а животното захраниха символично с пита и зърно.

Много деца посетиха и творческа работилница на площада пред Общината, където изработиха тематични за празника картички, с подкова и детелина. За награда пък получиха лакомство. За настроението на присъстващите се погрижи детският фолклорен ансамбъл „Търговище“ с художествен ръководител Орфета Хараланова.

Прочетена 2751 пъти

facebook coment