Петък, 15 Март 2019 09:18

На Тодоровден: Мерят коси в Търговище. Кушии в Макариополско

Оценете
(3 гласа)

Общоградски празник организира, на 16 март за Тодоровден, Обединеният детски комплекс в Търговище. Той ще се проведе в първата събота на Великия пост, в която ще празнуваме Тодоровден, наричан още Конски Великден. Празник на коня и коневъда. Началото е в 11 ч. на пл. „Свобода“, където ще бъде отслужен водосвет от ставрофорен иконом Славчо Проданов.

На Тодоровден трябва да отворим вратите на къщите си за добри гости, а сърцата си за добри мисли и мечти. Свети Тодор носи зад гърба си лятото и всичко най-цветно и красиво, което радва хората, а именно любовта. Ден за задявки и повод моми и момци да се срещнат на площада.

Очаква се и традиционното състезание за най-дълга коса при девойките. Те ще бъдат разпределени в 3 възрастови групи: до 7 години, от 8 до 14 години и над 14 години. Първите три във всяка възрастова група ще получат и торти за награда.

В рамките на празничната програма художниците от ОДК ще разположат кътове за детска творческа работилница на площада пред Общината. Най-малките ще могат сами да изработят тематични за празника картички, с подкова и детелина.

В програмата ще вземат участие и възпитаниците на Детска фолклорна школа „Търговище“ с художествен ръководител Орфета Хараланова.

Празничния атмосфера ще се осъществи със съдействието на Община Търговище и на имените наши съграждани.

Според народните вярвания на Тодоровден рано сутринта, преди да се „разтропат“ конете, майките бързали да окъпят децата, та да не се разболяват и да не ги боли глава през годината. Бабите подстригвали внучетата и заравяли косите им под ябълково дърво, да растат сладки и румени. Жените си миели косите, като във водата пускали слама от яслите на конете, вързана с червен конец. Спазвали обичая с вярата, че косите им ще растат дълги и лъскави като конската опашка.

Кушиите заемат централно място на Тодоровден. Надбягвания ще има в с. Макариополско от 10. 30 ч. в местността "Коджа кору". Ще има богата музикална програма, скара и бира.

Утре личен празник имат Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея.

Прочетена 2019 пъти

facebook coment