Вторник, 29 Януари 2019 15:43

Видео: 141 години свободно Търговище

Оценете
(1 глас)

С ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода“, днес, в 11.00 часа, започнаха проявите, организирани от Община Търговище, посветени на 141 години от освобождението на града.

От там тръгна и традиционното празнично шествие до паметника на генерал Ернрот и „Морената” в квартал „Вароша”, където официалните лица и десетки граждани положиха венци и цветя. Панихида за загиналите за свободата на града ни беше отслужена в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“.

„Днес, тук, пред Морената, нека си дадем сметка, че обединените усилия на нашите предци, са тези, спасили Търговище. Че всеки тогава е поел своя кръст, загърбил е личните си надежди и човешките си стремления, за да се изправи срещу разрухата и унищожението. За да променим Търговище, да променим България, нека първо променим себе си”, заяви в словото си кметът д-р Димитров.

Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов каза, че за жителите на Търговище датата 29 януари е символ на гордост и дълбоко преклонение пред всички знайни и незнайни герои, участвали в Руско-турската освободителна война.

Честванията уважиха представители на местната и държавна власт, както и десетки граждани.

Проявите продължават в 17.30 часа с факелно шествие, което ще тръгне от централния площад и ще премине по ул. „Васил Левски“ и ул. „Шипка“ до Морената. То ще бъде предвождано от ученици от Първо ОУ „Христо Ботев“.

Ще има и празнична заря.

Прочетена 1536 пъти

facebook coment