Вторник, 15 Март 2016 20:05

Ателие по декориране в стил Шаби шик в Търговище

Оценете
(0 гласа)

Ателие по Шаби шик с декупатора Люба Бончева ще се състои в клуб „Батик“ в Младежкия дом в Търговище на 3 април. Любителите на декоративната техника декупаж ще научат кои са основните цветови гами за този вид състаряване и как се работи фино, интелигентно и елегантно. Ще бъде показан едностъпков кракъл при обратен декупаж – една от основните техники в декупажа. Ще се работи и върху стъклена чиния. 

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия). След това мотивът се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.).

Творческата работилница ще продължи 7 часа, италианските материали и заготовки ще бъдат раздадени от организаторите. Цената за участие на човек е 70 лв.

За записване и повече информация можете да се свържете с ръководителя на клуб „Батик“ Славка Георгиева.

Стилът за декориране Шаби шик (Shabby Chic) някой наричат куклен интериор, други – покоите на Мария Антоанета, но в сферата на домашния дизайн си остава терминът Шаби шик. Същността на Шаби шик се разкрива в антикварните мебели, носещи неповторим винтидж привкус. Цветовете, типични за този стил, са бялото и всевъзможните пастелни варианти на розово, жълто, лилаво, синьо, зелено, кремаво, пясъчно. Един от най-важните елементи в Шаби шик декорацията са възглавниците, направени от меки, памучни платове и лен, покривките за легло от кадифе и плюш, тежки полилеи и цветя, цветя и пак цветя.

Стилът е преднамерено натруфен, женствен, нежен, замечтан, романтичен, спокоен и гостоприемен. Наричан още котидж /селска къщурка/, Шаби шик се появява във Великобритания и налага типичния китен, селски уют на скромните провинциални къщи, където мебелите били предимно облицовани в пъстра сатенирана басма, крепонови пердета, стените украсявали стари картини, а масите – вази, пълни със свежи цветя. В момента много характерно за този ретро стил е възстановката на стари мебели и имитирането на стари материи.

Сн. blog.craftfactory.eu

Прочетена 4187 пъти

facebook coment