Печат на тази страница
Събота, 16 Юни 2018 18:36

Видео: Приключи фестивалът на радостта в Ястребино

Оценете
(1 глас)

Приключи 22-то издание на Фестивала на радостта за деца от социални институции. В продължение на 8 дни 135 деца в риск от цялата страна твориха, спортуваха и летуваха в Националния детски комплекс в Ястребино. Фестивалът се организира от Обществен фонд „Детство” и е подкрепен от много дарители и доброволци. 

Музикални, театрални, танцови изпълнения, арт работилници и още куп магнетични преживявания са част от богатата програма на фестивала на радостта. Каузата е децата с трудни съдби да се откъснат от битието в институция и да се почувстват обичани и ценени.

На тазгодишното издание на фестивала си дадоха среща и ръководители от 19 социални институции от Пловдив, Велико Търново, Плевен, Нови пазар, Каспичан и др. Успяха да обсъдят проблемите на децата в риск, както и нови методи на работа с отделните възрастови групи и с децата с увреждания. Според Мария Врачева, председател на Обществен фонд „Детство“ трябва да се работи превантивно за свръхпредставеността на ромските деца в детските институции. От Центъра за настаняване от семеен тип във Велико Търново напр. посочиха, че в момента се грижат за 4 деца от едно ромско семейство.

С особена радост децата посрещнаха гостуващите театрални и танцови състави от Кукления театър и Младежкия дом в Търговище. Незабравими емоции имаше на демонстрацията по авиомоделизъм, край лагерния огън, на гала-концерта „Природата – наш дом“ и на пъстрия карнавал.

22-ят фестивал на радостта даде възможност на всяко дете да е художник или спортист, актьор или певец. Сътворените от децата фотографии, картини, ръкоделия и арт-изделия, които бяха показани в обща изожба, ще са дар за всички щедри дарители на Обществен фонд „Детство“.

Прочетена 1679 пъти