Четвъртък, 24 Май 2018 09:05

Присъдиха 18 награди за образование, изкуство и култура

Оценете
(1 глас)

18 културни дейци, учители, ученици и състави от Търговище получиха признание за приноса си за развитието на града ни на церемония по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май. 

Приветствие от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров бе прочетено в края на тържествената церемония. „И преди, и сега, творците на историята сте Вие. Хората като Вас, които носят, съхраняват, обогатяват и пренасят през времето - от поколение на поколение образованието, науката и културата ни. Да светят все така умовете и сърцата на всички, призвани и избрани да градят духовните български крепости“, гласи поздравлението на д-р Димитров.

Носител на наградата в категория „Изящни изкуства” е графити артистът Станислав Трифонов – Насимо за изключителния интерес към първата му самостоятелна изложба в родния му град Търговище и неговите национални и международни участия в „графити“ и „стрийт арт“ фестивали.

В категорията „Мениджмънт и администрация на култура” наградата е за Росица Куцарова за приноса й като директор на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ и активната й обществена дейност. За приноса й в опазване и популяризиране на документалното наследство, съхранявано в колекциите на библиотеката и за изграждането на нейна модерна материална база.

Дългогодишният директор на „Държавен архив“ Търговище Светлин Божинов е отличен в категория „Културно-историческо наследство“. Наградата е връчена за утвърждаване на институцията като важен културно-исторически център на Търговище и региона, за разширяване на нейната дейност и позиции, както и за неговата изследователска дейност и многобройни публикации по теми, свързани с историята на града ни.

В категория „Самодейно творчество“ наградата е за Школата за естрадно пеене към Центъра за младежки дейности и инициативи, с ръководител Кремена Кряколова. Вече 20 години школата съумява да създаде и подкрепи млади творци в желанието им да пеят и творят чрез музика, да се изградят като истински творци и ценители на изкуството.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата е отличен женски хор „Златна лира“, с художествен ръководител Илиана Иванова. 

Призьори и гости бяха поздравени от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров с поздравителен адрес, в който се казва: „И преди, и сега, творците на историята сте Вие. Хората като Вас, които носят, съхраняват, обогатяват и пренасят през времето - от поколение на поколение образованието, науката и културата ни. Да светят все така умовете и сърцата на всички, призвани и избрани да градят духовните български крепости“, гласи поздравлението на д-р Димитров.

Прочетена 924 пъти

facebook coment