Четвъртък, 10 Май 2018 10:47

Площадно представление дава старт на театралния фест "Вълшебната завеса"

Оценете
(1 глас)

Пред старт е XIX-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната Завеса", който ще се състои в Търговище от 14 до 18 май т.г. Проявата е ежегодна и съвпадас дните на традиционния панаир. Официалното откриване е на 14 май, от 10.30 ч. пред Драматичния театър с площадното представление "Необикновеният рожден ден" на Жар театър - София. От тази година фестивалът има своя химн “На фестивал“, музика е дело на Андрей Дреников, а текст - Ангелина Жекова. Той ще звучи на сцените преди всяко представление, както и в рекламния спот на театъра и по време на откриването.

Под мотото “Приказна мозайка” в дните на фестивала ще могат да се видят 4 чуждестранни и 13 български спектакли за деца. От чужбина се очакват актьорски трупи от театър от Вировитица, Хърватия, от Ливорно, Италия, Народен театър „Йордан Х.К.Джинот„ от Велес, Македония, малък театър „Терикон“ от Москва, Русия. Част от спектакли ще бъдат представени и на сцени в населени места в областите Плевен, Разград и Шумен, уточняват организаторите от Драматичен театър – Търговище.

Във фестивалните дни малките зрители ще участват и в два конкурса – за рисунка и за артистичен талант “Звездите на вълшебната завеса“, в образователни работни ателиета и хепънинг.

Селекционер на това издание е театроведът Богдана Костуркова:

„Международният фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ има извоюван авторитет с последователните си опити да възпитава вкус и познание. Ще се стремя да предложа на XIX-то му издание не само най-новото, но и най-разнообразното, вълнуващо и интересно, сътворено на българската театрална сцена за деца и младежи.”

Вълшебната завеса” се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище, както и много спонсори.

Прочетена 1851 пъти

facebook coment