Понеделник, 02 Април 2018 09:32

Театралният фестивал "Вълшебната завеса" стартира в панаирната седмица в Търговище

Оценете
(1 глас)

От 13 до 19 Май 2018 г., за XIX-ти пореден път в Търговище ще се проведе Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса". През тази година ще участват 13 български трупи и 5 от чужбина, съобщават организаторите от Драматичен театър - Търговище.Селекцията е направена от театроведа Богдана Костуркова, която е подбрала най-добрите заглавия от репертоарния афиш на държавните и частни театри, създали постановки за деца през последната календарна година.

За участие от чужбина пристигат театри от Хърватия, Италия, Македония, Русия. Техният избор е направен на база участия и получени награди в други сродни международни фестивали.

Тази година през театралните салони и всички съпътстващи прояви ще преминат между 5 и 6 хилядна публика. Част от спектаклите ще имат изнесени представления в общините Плевен, Разград, Шумен.

През годините «Вълшебната завеса» се утвърди като място за среща на професионалните, държавни и частни театри, създали спектакли за деца. Във фестивалните дни малките зрители участват и в два конкурса – за рисунка и за артистичен талант, в образователни работни ателиета и хепънинг, който развиват у тях определени артистични умения.

Тетралният празик се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище. Като партньори ежегодно се присъединяват и съседните общини Попово, Омуртаг, Антоново, Опака и градовете Левски и Кнежа , което разширява географията на фестивала.

Прочетена 1481 пъти

facebook coment