Неделя, 24 Април 2016 11:23

Цвете за Цветница от управяващите в Търговище

Оценете
(2 гласа)
Цветница е! Тържество на природата и живота Цветница е! Тържество на природата и живота

Цвете за Цветница подариха на миряните, дошли в храма от управляващата партия в Търговище. С незабравки в саксийка и благопожелание за здраве и благоденствие бяха зарадвани приятно хората, които посетиха на празника двете църкви. Народният представител д-р Венка Стоянова, кметът д-р Дарин Димитрова и активисти на ГЕРБ раздадоха 700 броя от градинското цвете. От срамежливата горска теменужка до царствената роза и приказната орхидеята, цветята носят своето послание и стремеж за съвършенство, за един по-красив и по-добър свят. А днешния дъжд е Благословен дар от природата, който я разгръща в пълния й блясък и носи берекет.

Цветница е сред любимите пролетни празници. Той се отбелязва както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница или Палмова неделя.
Природата се събужда за нов живот в неописуеми багри. Поля и гори са с нови премени, но най-красиви са цветята. Един безценен бисер в еволюционната верига. Истинско тържество на живота. Огромно разнообразие от цветове, форми и аромати. Като всяко живо същество на нашата планета и цветята се раждат, живеят, умират, но винаги в безкрайна красота. Неслучайно наричаме Цветница празник на цветята. Много хора носят имена на цветя и растения и на този ден празнуват имен ден. 

cvetnica1

И все пак, като голям религиозен празник, Цветница има своята история. Тя е свързана влизането на Христос в Йерусалим. На този ден всъщност християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.
Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.
След шествието Христос извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.
На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите на домовете и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Прочетена 3191 пъти

facebook coment