Неделя, 01 Май 2016 01:01

Видео: Приехме светлината на възкръсналия Христос

Оценете
(1 глас)

 

Камбанен звън от църквите в Търговище възвести в полунощ възкресението на Исус Христос, а стотиците вярващи, дошли в църковния двор, се поздравиха с думите „Христос воскресе!” и „Воистина воскресе!” Великденското богослужение е едно от най-хубавите в българската православна църква. В почти тъмната църква и малко преди полунощ свещеникът излезе от светия олтар със запалена свещ и прикани да пристъпим и приемем светлината на възкръсналия Христос. После всички си запалихме свещичката и излязохме навън да кажем "Христос воскресе"!

При обявяването на Възкресението, ставрофорен иконом Славчо Проданов при храм „Св. Иван Рилски” в Търговище изнесе от храма запалена свещ, от която се стотиците хората отнесоха светлина по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от това, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

След трикратно възвестяване на възкресението на Христос с възгласа "Христос воскресе" от страна на отеца и отговора на присъстващите богомолци „Во истину воскресе", последва и пасхалното обикаляне на храма. След полунощ започна и Пасхална Златоустова Света литургия, където се отдава достойно, чрез песнопения и молитви, благодарността към божия промисъл и възкръсналия Исус Христос.

Xristos Voskrese 3

Получихме светлината на Христа и отнесохме пасхалния огън жив в домовете и в сърцата си. Нека успеем да го запазим дълго време. Бъдете здрави и с добри помисли, скъпи читатели!

Христос воскресе!

 

 

Прочетена 2128 пъти

facebook coment