Четвъртък, 28 Април 2016 09:42

Бизнесменът Хамди Илязов и офталмологът д-р Тасков са новите Почетни граждани на Търговище

Оценете
(2 гласа)

Бизнесменът и областен лидер на ДПС-Търговище Хамди Илязов и офталмологът д-р Димитър Тасков бяха предложени за "Почетни граждани" на Търговище. Това стана с внасянето на извънредна докладна записка от кмета Дарин Димитров на днешното заседание на местния парламент. В Страстната седмица, но без страсти, мнения и коментари, местните ни управници гласуваха двамата ни съграждани да бъдат удостоени с високото звание. ДСП лидерът и общински съветник отсъстваше от заседанието.

Taskov  Xamdi

Кметът Димитров без да аргументира и изтъкне конкретни причини и заслуги на получаване на това признание, само се позова на чл. 46 от Наредбата за символиката на общината, според която със званието “Почетен гражданин на град Търговище” се удостояват граждани с изключителни заслуги и принос в областта на хуманитарните  дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортен живот на града.

За Илязов допълни, че поводът бил и 60-годишният му юбилей, а за д-р Тасков, че имал научни медицински трудове и участие в международни симпозиуми.

Инициатори за присъждане на отличието на Хадми Илязов били 37 общественици и популярни личности на Търговище, а за д-р Тасков групата съветници на БСП.

24 от 30-те местните парламентаристи гласуваха „за“ Илязов, като 1 се въздържа. Предложението за д-р Тасков се подкрепи от 29 съветници.

Двамата мъже ще бъдат удостоени  със званието “Почетен   гражданин” на тържествената сесия за Празник на   град Търговище– 14 май. Званието се придружава от грамота и парична награда в размер на 1000 лв.

Прочетена 3935 пъти

facebook coment