Вторник, 03 Октомври 2017 11:02

Откриха паметника на цар Борис в Попово (видео)

Оценете
(2 гласа)
Откриха паметника на цар Борис в Попово (видео) С. Сакскобурготски и кметът на Попово Л. Веселинов откриха паметника

С военен ритуал в Попово беше открит единствения в страната бюст-паметник на цар Борис Трети - Обединител. Той е символ на признателност от местното население, тъй като преди 80 години тук са проведени важни събития от българската история.

През 1937 година в региона са били първите учения на българската войска след края на Първата световна война, познати като Големите царски маневри. Тогава с личното благоволение на Цар Борис Трети държавата влага много средства в местната инфраструктура.

„Всички трябва да гледаме напред , но не трябва да забравяме и миналото, защото от него черпим поука”, каза при откриването на монумента синът на Цар Борис Симеон Сакскобурготски. В официалната церемония участие взе и вицепремиерът Валери Симеонов, който припомни заслугите на държавника.

С преклонение стотици гости и жители на Попово поднесоха венци и цветя на признателност пред монумента, който е издигнат по идея и с финансовата подкрепа на родолюбиви българи.

В Художествената галерия „Кирил Майски“ бе открита и изложбата „Големите военни маневри край Попово“. По този повод местния Исторически музей издаде и едноименен сборник.

Прочетена 2387 пъти

facebook coment