Вторник, 26 Септември 2017 13:15

Симеон Сакскобурготски гост на откриването на възстановения паметник на Цар Борис III в Попово

Оценете
(5 гласа)
Симеон Сакскобурготски гост на откриването на възстановения паметник на Цар Борис III в Попово Сн. Секретарят на община Попово Владимир Иванов взема монумента от двореца "Врана"

Единственият у нас паметник на Цар Борис III, който е в Попово вече е възстановен. С военен ритуал той ще бъде открит на 2 октомври 2017 г. от 17.30 ч. на пл. “Трети март”. Поканата да присъства е приел и синът на Цар Борис III Симеон Сакскобургготски. Идеята да се "върне" на мястото си в градския парк е по случай 80-тата годишнина от Царските маневри край Попово.

Бронзовият бюст-паметник ще припомня и важни събития за региона и за българската история - т.нар. Големи царските маневри от септември 1937 г. край Попово.

През 1937 г. българското правителство и Цар Борис III пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия и започва превъоръжаване.

Взема се решение за осъществяване на първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война, които се провеждат край Попово и остават в историята като Големите царски маневри. Маневрите са проведени в землищата на селата Ковачевец и Паламарца.

Държавата влага много средства в различни обекти в Поповска околия. По това време е изградена сградата на ЖП-гарата и Поповската гимназия, павира се центърът и се електрифицира градът, строят се пътища в посока Ковачевец, изграден е масивен мост край село Иванча, по който да премине тежката военна техника. Всичко това е свързано с личното благоволение на Цар Борис III и затова поповската общественост не крие любовта и благодарността си към него.

След смъртта на Цар Борис III Общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов монумент в центъра на града. Той е монтиран през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време - до февруари 1945 г. После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е, а на негово място, върху същия постамент, е поставен бюст на родената в Попово Мара Тасева.

Идеята за възстановяването на паметника не е от днес. През 1992 г. темата е повдигната, но тогава не намира реализация. В наши дни е създаден Инициативен комитет, който работи за възстановяването на историческата справедливост. Има и решение на местния Общински съвет.

Кметът на Попово Людмил Веселинов и секретарят на общината Владимир Иванов, заедно с представители на Инициативния комитет на среща с Цар Симеон II го молят да им предостави копие на бюста на първия паметник на баща му в град Попово, който е бил изработен от скулптора Кирил Тодоров.

Възстановеният бюст-паметник е дело на реставратора на Двореца “Врана” Николай Чергаров и екип. Адвокат Маргарит Мицев, член на Инициативния комитет, поема разходите по изработката на паметника, а общинското ръководство се ангажира с градоустройствения план и монтажа. Това е единственият паметник на Цар Борис III в България.

Прочетена 4637 пъти

facebook coment