Четвъртък, 24 Август 2017 11:02

В Медовина правят надпяване с песен медена

Оценете
(1 глас)

На 30 септември тази година, в поповското село Медовина ще се проведе първата си по рода Национална фолклорна среща ,,Автентичност и съвремие‘‘. Тя включва майсторски класове, класове по народно пеене и фолклорно надпяване под надслов ,,В Медовина с песен медена‘‘.

Организатори са Сдружение за фолклор ,,Цветница‘‘, със съдействието на Община Попово и подкрепата на селското кметство. Срещата има образователен и конкурсен раздел. Основната цел е съхраняване и популяризиране на българската народна песен, както и обогатяване знанията и уменията по отношение на правилното интонационно, технично и емоционално изпълнение на българската народна песен, казват организаторите.

В образователния раздел участниците ще могат да се включат в майсторските класове и в класовете по народно пеене, водени от народните певци Галина Дурмишлийска, Стоян Варналиев, Петър Кирилов.

В обучителния курс пък ще имат възможност да получат съвети и уроци по народно пеене, както и да разучат една песен от репертоара на съответния преподавател.

В рамките на срещата се организира и фолклорно надпяване ,,В Медовина с песен медена‘‘, което е с конкурсен характер. Предвидено и ревю на автентични народни носии.

Очакват се повече от 500 участници и гости от 40 населени места от областите Търговище, Русе, Шумен, Силистра, Добрич, Велико Търново, Кюстендил, Сливен, Варна, Плевен, Разград и Пловдив. Заявки са подали фолклорни певчески групи, индивидуални изпълнители и камерни формации. Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател проф. д-р Николай Ников – фолклорист, етнолог, педагог и още четирима членове.

Прочетена 3073 пъти

facebook coment