Понеделник, 22 Февруари 2016 10:29

Амулети и талисмани - средство за психотерапия

Оценете
(0 гласа)

Много хора се оплакват от уроки и връзват на ръката си червен конец. Ефективна ли е тази защита, как да се предпазим от магии и зли сили? За това разказва в най-новата си книга етнографът доц. Ангел Гоев, който е единственият българин, който изработва оригинални амулети и талисмани по древни предписания. Тези дни той представи книгата „Магическа защита от зли сили” в Историческия музей в Попово, където подреди и изложба-базар с предпазни символи.

Доцент Ангел Гоев, дългогодишен етнограф в музея „Етъра” край Габрово, е изработил по автентична технология хиляди амулети през последните 25 години. Още толкова е посветил на разучаването на тайните за тяхната направа. А последната му книга „Магическа защита от зли сили” е третата в поредицата „Български народни магии”. В нея са включени онези народни вълшебства и ритуали, които са подвластни на общността и в които вярват хората.
"Амулетът трябва да ти грабне окото, да те привлече. Той не се слага веднага, трябва да се приспи с него, като се сложи под възглавницата. Изработката е доста продължителна. Един амулет се прави минимум три дни."
Амулети се правят за плодородие, за здраве, за любов, казва Гоев. Изработват се от естествени материали, най-често от дърво. С талисмани са защитавани не само хората, но и домовете. Най-разпространеното място за талисмана за къща е на стената срещу входната врата. Интерес предизвиква и колекцията на Ангел Гоев с рисувани пергаменти за именните дни. Той изографисва най-важната информация, символиката, поверията, свързани с различните български имена. Името на човека изразява неговата същност. Първата буква има най-голям заряд и инкрустирана по обреден начин, тя пази човека от зло и му носи добро. Амулети и талисмани, изработени от етнографа доцент Ангел Гоев, ще останат в Попово до края на април.

Прочетена 4784 пъти

facebook coment