Вторник, 29 Ноември 2016 10:21

В Попово възстановяват бюст-паметник на цар Борис III

Оценете
(2 гласа)
В Попово възстановяват бюст-паметник на цар Борис III Бюст-паметникът на цар Борис III в гр. Попово е премахнат през 1945 г.

Отново да бъде възстановен бюст-паметник на цар Борис III в Попово. Това решиха на последното си заседания общинските съветници в Бялого градче, след 45 минутни дебати по внесената докладна за възстановяване на историческата светиня.

По думите на секретаря на общината Владимир Иванов, издигането отново на паметника в наши дни ще напомня за едно изключително събитие от историята на Поповския край.

Предстои повторното му изграждане, а откриването се очаква да е догодина, заедно с отбелязването на друго важно събитие от историята на региона – 80-та годишнина от Големите царски маневри.

Попово е бил и един от първите градове в България с бюст-паметник на цар Борис III, поставен в тогавашната централна част на града след неговата смърт през лятото на 1943 г. (там, където днес се намира шадраванчето с мраморния лебед.)

shadravan lebeda Popovo

Негов автор е Кирил Тодоров - възпитаник на Академията за изящни изкуства в Рим, каза директорът на Историческия музей в Попово Пламен Събев. Паметникът е премахнат през 1945 г., след един партиен минитг и оттогава е в пълна неизвестност. 

boris 3 pametnik POPOVO

 

Прочетена 4237 пъти

facebook coment