Сряда, 10 Август 2016 10:41

Над 350 капанци очакват на събора в село Садина

Оценете
(2 гласа)
Над 350 капанци очакват на събора в село Садина Сн. Facebook

На 6 септември капанци от цяла Североизточна България ще се съберат в поповското село Садина. Поводът е седмото издание на традиционния капански събор „Здрав корен-жив дух", който се организира под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Години наред капанците пазят самобитните си традиции и обичаи и представят духовния заряд на своето фолклорно изкуство, съхраняват и развиват „живите си корени" в съвременния живот. Всичко това те показват на този събор, който отдавна е намерил своето място в националния културен календар на страната.

Над 350 участниците от Търговище, Шумен, Разград, Русе и Силистра се очакват в тазгодишното издание на конкурсния фестивал за надпяване и надсвирване, каза Илка Дечева, секретар на местното НЧ „Съединение 1889“ . Заявки все още се приемат, като певческите и танцови ансамбли са разпределени в две възрастови групи - до и над 18 години. На най-добре представилите се журито ще присъди награди.

kpanci

Фолклорният събор е с начален час 10.00 ч. и ще се проведе в салона на читалището в Садина. А в архитектурния-етнографски капански комплекс ще бъде кулинарният конкурс „Вкусните гозби на баба“.

Организатори на празника са НЧ „Съединение 1889“, кметство Садина, Областна администрация – Търговище, Общината и Историческият музей в Попово.

Прочетена 5057 пъти

facebook coment