Петък, 10 Юни 2016 16:53

Видео: Попово празнува своя ден

Оценете
(2 гласа)

Попово, вторият по-големина град в област Търговище, отбелязва на 10 юни своя официален празник. На този ден през 1883 г. с княжески Указ 426 по предложение на управляващия Министерството на вътрешните дела селото Попово се преименува в "градец Попово". Празникът на града е обявен на 29 декември 1998 г.

Popovo znak

Начало на празничните прояви слага тържествената Света литургия и водосвета за добруване, който ще събере жителите на Попово от 9 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“.

В 11:30 часа започва тържествената сесия на Общинския съвет, на която по традиция се връчват награди и звания на заслужилите и почетни граждани на Попово.

Следобяд на централната пешеходна зона са предвидени различни културни и спортни събития – свободно катерене на изкуствена стена, панаир на занаятите, конкурси и детски игри.

Вечерта, в 19:30 ч. по площада ще дефилират художествени състави от града, от Македония, Румъния и Украйна.

Половин час по-късно на сцената на Летния театър ще има концерт с участието на ПФТА „Северняче“, ПТС „Северняци“, Клубовете за фолклорни хора и танци „Фолклорна плетеница“ и „Гиздава девойка“ и други арт състави. В празничния концерт ще участват и гостуващите фолклорни групи от чужбина.

Прочетена 3962 пъти

facebook coment