Четвъртък, 02 Юни 2016 10:53

Походът "По стъпките на Таньо войвода" посрещнаха в Попово

Оценете
(1 глас)
Походът "По стъпките на Таньо войвода" посрещнаха в Попово Сн. Местен вестник

В Попово снощи посрещнаха тържествено участниците в 31-я поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”, който се провежда всяка година от 30 май до 2 юни. С маршова стъпка, патриотични песни и развети знамена родолюбците преминаха по площада пред общината. По традиция днес, на обяд, походниците и гостите на събитието ще се изкачат на Керчан баир при поповското село Априлово – лобното място на част от четниците на Таньо Стоянов. Там те ще отдадат своята почит пред паметника на войводата, с поднасяне на венци и цветя.

Тази година се навършват 140 години от Априлското въстание, чийто последен отглас са четите на Христо Ботев и Таньо Стоянов. Походът се провежда под патронажа на Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. Инициативата е залегнала в националния календар на Министерството на образованието и се осъществява със съдействието на областите Силистра, Русе, Разград и Търговище, както и с регионалните музеи. Идеята на това родолюбиво дело е да се популяризират светли примери от нашата история.

28-членната чета на Таньо войвода е преминала Дунава на 17 май 1876 г. едновременно с Ботевата чета и има значение и съдба, сходни с нейните. Шест часа преди Козлодуйския десант един каяк с 28 души акостира при с.Пожарево - Тутраканско. Точният път е установен под ръководството на Борис Илиев. Той минава покрай 30 селища в Лудогорието и Поломието. Макар и обезверени, те не се връщат, а продължават напред, давайки няколко сражения на преследвачите си и урок по героизъм – припомнят организаторите от културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“.

Прочетена 3491 пъти

facebook coment