Неделя, 25 Март 2018 11:06

Кинофестивалът „Златното око“ подготвят за девети път в Попово

Оценете
(1 глас)

Община Попово започна подготовката по организирането на IX Фестивал за операторско майсторство „Златното око“ с международно участие, в памет на големия български оператор Димо Коларов (1924-1997).

Фестивалът ще се проведе от 17 до 20 октомври 2018 г. в град Попово – родния град на Димо Коларов. Организатор е Община Попово и съорганизатори: Съюзът на българските филмови дейци, Министерство на културата – ИА „Национален филмов център“, UVT и Национален фонд „Култура“.

Целта на деветото издание е за първи път в програмата да се привлекат международни участници. Основната мисия на фестивала е да превърне Попово в притегателен център за срещи на кинодейци от различни държави. Ще бъдат представени продукции от съвременното национално и международно киноизкуство, с публичен показ от последните две години.

Фестивалът се провежда от 1998 на всеки две години в Попово – родното място на големия български оператор Димо Коларов. Кинофорумът „Златното око“ е съпътстван и от много други културни събития, които превръщат малкия град в терен за голямото кино. Тук могат да се видят  и изложба на плакати на филмите на Димо Коларов, концерти, срещи с актьори и режисьори и др.

Статутът за провеждането на фестивала е утвърден от организаторите и съорганизаторите и може да се намери на официалните страници на: Община Попово, Съюза на българските филмови дейци и сайта на кинофестивала и вече се приемат заявки за участие. Програма ще включва следните категории: игрални – пълнометражни и късометражни филми, документални и студентски продукции.

Голямата награда за операторско майсторство „Златното око”, учредена от Община Попово са печелили кинооператорите:

1998 г. - Константин Занков за филма „Търпението на камъка”

2000 г. - Емил Топузов за филма „Дан Колов”

2002 г. - Христо Бакалов за филма „Опашката на дявола”

2004 г. - Георги Николов за филма „Пътуване към Йерусалим”

2006 г. - Пламен Сомов за филма „Откраднати очи“

2008 г. - не е проведен!

2010 г. - не е проведен.

2011 г. - Рали Ралчев за филма "TILT"

2014 г. - Андрей Чертов за филма  „Дъждовен ден”

Прочетена 2272 пъти

facebook coment