Четвъртък, 30 Март 2017 13:46

Домът за стари хора в Гърчиново върви към затваряне

Оценете
(1 глас)
Домът за стари хора в Гърчиново върви към затваряне Сн. bTV

Домът за стари хора в село Гърчиново, община Опака вече ще приема по-малко на брой възрастни и самотни хора. В момента там се грижат за 45 души, но от тази година местата за настаняване ще бъдат намалени на 37.

Това стана ясно след заседание на Областния съвет за социално включване и подкрепа, което се проведе в областната управа. На него бяха пpeдcтaвени гoдишните отчети и планираните coциaлни ycлyги зa 2017 г. на петте oбщини от област Търговище.

„Поради трайна тенденция за незапълване капацитета на Дома за стари хора в село Гърчиново, се предвижда поетапно той да бъде намален и да се извеждат възрастните хора в по-малък дом или трансформиране в резидентна грижа.”, е съобщил в отчета си заместник-кметът на Опака Мехидин Кадиров, цитиран от пресцентъра на областната управа.

Директорът на Регионална дирекция социално подпомагане - Търговище Гергана Георгиева уточни, че това се прави в изпълнение на заповед, издадена от директора на Агенцията за социално подпомагане. Причината е трайната тенденция за намаляване броя на потребителите на услугата.

dom garchinovo dom garchinovo1

Държавният дом за стари хора в с. Гърчиново се помещава в някогашната машино-тракторна станция. От 1962 година там живеят самотни, изоставени възрастни, с малки доходи, при недобри битови условия. Неколкотратно през годините Домът е получавал актове и предписания от различни институции. През 2012 г. заради неизпълнено предписание за неотложни ремонти, кухнята на социалния дом дори бе затворена от Областната агенция по храните. На директора бяха съставени два акта, до отстраняване на нередностите, храната за възрастните хора се приготвяше в кухнята на друго социално заведение в съседно село.

Прочетена 5253 пъти

facebook coment