Петък, 12 Януари 2018 11:16

Видео: Болницата в Омуртаг пред фалит. Подкрепя протеста на общинските болници

Оценете
(3 гласа)

Непреодолимо големи дългове от 700 000 лв., свръхизисквания в медицинските стандарти и клиничните пътеки, лимитите - това са основните причини общинската болница в Омуртаг да е на ръба на оцеляването, каза и.д.управител на болницата д-р Христо Желев.

Има да взема пари от здравната каса по клинични пътеки, затова ръководството и персонала ще се включат в готвения национален протест на общинските болници на 15 януари. Работещите там ще излязат на символичен протест по обяд, като целта им е управляващите да им обърнат внимание и спешно да им се изплати надлимитната дейност.

Дълговете от близо 700 000 лева на болницата в Омуртаг се влачат още от 2012 г., като над 430 000 лв. са към доставчици на лекарства и консумативи. 200 000 лв. са от банков кредит. "Непрекъснато сме заплашвани от доставчиците за блокиране на банковите сметки", каза д-р Желев. Блокирани сме и работим под непрекъснатия контрол на проверяващите органи, допълни той. За да се спасят от фалит от ръководството на болницата са принудени да започнат и съкращения на немедицинския персонал.

Управителят обаче е категоричен, че пациентите не са усетили липса на топлина, медикаменти и здравни грижи. Болницата обслужва близо 40 000 по-бедни пациенти от общините Омуртаг, Котел и част от Търговище, които ако болницата затвори врати, ще им бъде финансово невъзможно да пътуват десетки километри, за да получат здравни грижи в по-отдалечени лечебни заведения. С болницата работят по 60 клинични пътеки, а средно на месец имат по 300 лежащоболни пациенти.

Засега лечебното заведение оцелява, тъй като Община Омуртаг в края на м.г. го е финансирала с 90 000 лв.

Прочетена 3223 пъти

facebook coment