Петък, 01 Септември 2017 12:51

Поголовна сеч на гори в Омуртаг заради корояди

Оценете
(1 глас)

678 декара с иглолистни насаждения на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП) са нападнати от корояди. От тях 398 декара са в горските терени на Върбица, а 280 декара в Омуртаг.

Дърветата от засегнатите площи във Върбица вече са изсечени, уточняват от пресцентъра на СИДП. И за повредените иглолистни дървета в Омуртаг се предвиждат санитарни сечи на 100%. Очаква се те да приключат в края на март следващата година. Поголовната сеч ще доведе до оголването на терени, но те се залесяват наново.

Площите засегнати от корояди на територията на СИДП не са толкова големи, колкото в останалата част на страната. В България има 17 млн. декара гори, като над 1 млн. декара от тях са нападнати от корояди. За първото полугодие на тази година засегнатите площи са се увеличили с близо 120 000 декара, в сравнение с 2016 г.

koroqd gori

Процесът е много динамичен, коментират специалистите. Короядите бързо завземат нови територии и затова трябва да се реагира веднага след като се установи, че са се появили.  Разпространението на този вредител е проблем за държавните и за частните гори. Но докато в държавните гори засегнатите площи се изсичат веднага, то в частните - собствениците не винаги реагират навреме. 

Прочетена 2626 пъти

facebook coment