Вторник, 31 Януари 2017 09:27

Безводие докара снегът в Омуртажко (видео)

Оценете
(1 глас)

Големият сняг в община Омуртаг докара и безводие в селата. Фермерите са принудени да топят сняг, за да напоят животните, а за битови нужди чешмите текват веднъж седмично. 14 населени места в общината са на режим, показва справката на ВиК - Търговище.

Горно Козарево е едно от селищата със сериозен воден проблем. От края на декември чешмите тук са пресъхнали. Вода има само за по два часа в седмицата. И докато 200-та жители спасяват домакинствата като пълнят туби и купуват минерална вода, то за фермерите е истинско бедствие. В съседното полупланинско село Долно Козарево, където живеят 400 души, водният режим също е затегнат. В Кесарево пък от октомври м.г. карат живителна течност с водоноски. В балкана има много сняг, но студът пречи на топенето му и увеличение дебита на местните водоизточници.

Еркан Яхов, кмет на с. Долно Козарево

„Имаме към 1000 овце и 130 крави на режим сме, нямаме вода. На 10 дена само за 2 часа ни идва вода“

От водното дружество в Търговище не се ангажират с прогноза кога ще се нормализира снабдяването на селата в община Омуртаг. Обясниха, че се налагат икономии, тъй като се разчитат изцяло на плитки местни извори, които сериозно са се изчерпали след сушавата 2016 година.

Явор Миланов, управител на ВиК - Търговище

„Да, режимите продължават, защото все пак до преди седмица беше – 15 градуса. Това пречи на снега да се стопи и да напои водоносният хоризонт. Като се стопи снегът този списък от населени места ще се сведе до пет.

Засега единственото успокоение за местните е, че напролет големият сняг ще ги спаси от безводието.

Прочетена 2751 пъти

facebook coment