Четвъртък, 19 Януари 2017 14:14

Прокопани тунели в снега в опит за спасение в села в Омуртаг (видео)

Оценете
(13 гласа)

Просеки в 3-метрови преспи копаят хора, за да излязат от домовете си, а доброволци се движат по улегналия сняг, за да занесат на старците хляб. Това се случва в три села в община Омуртаг, които вече 20-ти ден са в плен на зимата. Едва тия дни бяха разчистени главните пътища до 42 населени места в региона и журналисти успяха да стигнат до бедстващите хора, със съдействието на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов. Община Омуртаг беше в бедствено положение от 7 до 14 януари.

kozarevo snqg

Картината в селата Долно и Горно Козарево и Красноселци е като приказката за онова царство, което се спасило в тежка зима с житото от мравуняците. Хората тук са калени на трудни условия, запасяват се с храна и властва човещината.

Зелиха Азизова, 46 г.

„Нито вода имахме, нито път имаме, нищо няма.“

Еркан Яхов, кмет на с. Долно Козарево

„С ръце ги копаха тия хора преспите, техниката не може“

Снегът тук не е спрял да вали от 30 декември, а виелицата е затрупала покривите на десетки къщи и стопански постройки. Хората топят сняг да напоят животните, тъй като вода има само два часа дневно. За да нахрани кокошките 52–годишният Закир два дни пробивал проеска покрай дома си.

Ешреф Ешрефов, кмет на Община Омуртаг

„Отворихме пътищата и от там нататък не можем, защото тракторите на могат да ги пробият, ето виждате тия преспи. Има още 4-5 семейства, които няма път до тях“

Такава зима не помним от 1984 г., разказаха местните. Но не се оплакват, защото знаят, че големият сняг предвещава плодородие. Надяват се да текнат и чемшите, които от години са на режим.

Репортаж по БНТ1 19.01.2017 г., 20.30ч

Автор: Денислава Атанасова Видео: Кольо Колев

Прочетена 19565 пъти

facebook coment