Сряда, 02 Август 2023 10:02

Набелязаха стъпки за решаване на водния проблем в Омуртаг

Оценете
(1 глас)

„Държавата ще се намеси по-сериозно в решаването на водния проблем на Омуртаг с всички законови норми, ако набелязаните краткосрочни мерки не дадат резултат. Имаме дългогодишен проблем със законосъобразността на изграждането и качеството на довеждащия водопровод от яз. „Ястребино“. Благодарение на колегите от ВиК - Търговище, този водопровод е саниран в частите, в които е дефектирал, изпитан е и в момента има разумна увереност, че до гр. Омуртаг може да се подава вода от порядъка на 15 до максимум 30 л/секунда“. Това заяви в Търговище днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков след като свика на място работна среща, на която бе обсъден нерешеният през последните 35 г. проблем с целогодишния режим на водата за Омуртаг. На нея бяха набелязани стъпки от всички ангажирани с казуса институции, за да получат жителите на града достъп до постояннотечаща вода за питейно-битови нужди. В срещата участваха експерти от МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, областният управител на Област Търговище Гергана Цонева, кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, представители на водоснабдителното дружество ВиК ООД – Търговище и на гражданските сдружения „Вода за Омуртаг“ и „Искам вода за Омуртаг“.

„За да стигне тази вода до гражданите, община Омуртаг трябва да ремонтира помпените станции. Имаме уверението от страна на кмета, че от гледна точка на осигуряването на електрозахранване, към 10 август всичко ще е готово. Имам готовност веднага след това да насроча приемателни комисии, така че да бъде прието електрозахранването“, каза още регионалният министър.

Андрей Цеков допълни, че екип експерти от МРРБ ще остане в града в следващите дни за оглед на място, съвместно с представители на ВиК оператора и на община Омуртаг. Целта е да идентифицират всички мерки, които трябва да бъдат взети, така че технически към края на месец август да е възможно тези 15 - 30 л да влязат във водопроводната мрежа. Предстои провеждането и на втора среща.

Управителят на ВиК - Търговище инж. Явор Миланов посочи, че е реалистично водоподаването в Омуртаг да бъде възстановено до 10 август. В момента в града се подава питейна вода от 16:30 часа за 4 часа на денонощие. При постъпване на количество от 15-30 л/сек от яз. „Ястребино“ жителите на Омуртаг ще имат вода през деня, а ще се спира през нощта. Очаква се това да се случи след провеждане на всички мероприятия по тестване на първи подем, втори подем и висока зона.

Според министър Цеков за решаването на проблема със законността на построените съоръжения и въвеждането им в експлоатация ще е необходимо обявяването на търпимост, което ще стане след промени в Закона за устройство на територията и ще засяга и други обекти като магистрални участъци и язовири. Планира се проектът на Закон за изменение и допълнение на ЗУТ да бъде предложен на народните представители за обсъждане през септември.

Министърът напомни, че МРРБ има сключено споразумение с община Омуртаг за подмяна на вътрешна водопроводна мрежа на стойност 2,6 млн. лв. без ДДС. 50% от сумата е преведена и със средствата се ремонтират водопроводи в ниската зона на града. Цеков увери, че общината може да кандидатства за останалата част от финансирането след като приключи първия етап от предвидената работа.

По време на работното си посещение днес министър Цеков се запозна на място и със състоянието на пречиствателна станция за питейни води „Ястребино“ от едноименния язовир. Съоръжението подава 114 л/сек пречистена вода с добри качества за жителите на град Антоново и още 11 селища в региона. Тя ще пречиства водата и за жителите на Омуртаг след като водопроводът от язовира бъде пуснат в експлоатация.

Прочетена 203 пъти

facebook coment