Четвъртък, 21 Ноември 2019 15:25

Бракониерска сеч край Омуртаг

Оценете
(2 гласа)

Три каруци, два коня и близо 4 пространствени кубически метра дърва за огрев са задържали горските от ДГС-Омуртаг през последните дни. С помощта на полицията са установени и двамата бракониери, които са секли дървета в местността „Кайника“, съобщават от Североизточното държавно предприятие. На нарушителите са съставени 4 акта и 3 констативни протокола, като случаят е предаден на РДГ-Шумен и прокуратурата.

За съжаление по-голямата част от незаконните дървосекачи, които безчинстват в „Кайника“, са малолетни и непълнолетни. Срещу тях закона не може да се приложа с пълната си тежест и е много трудно ние да се преборим, коментира директорът на ДГС-Омуртаг инж. Красимир Николов. Той каза още, че благодари на всички граждани, които подават сигнали на телефон 112, когато станат свидетели на посегателства в горите.

С началото на отоплителният сезон зачестиха нарушенията. Мобилният екип и горските по район дават денонощни дежурства, но тъй като не можем да сме навсякъде разчитаме на хората, които също като нас ги е грижа опазването на горите в България, допълни Николов. Той каза още, че в момента в местността „Кайника“ тече и законна сеч, като целта и е да бъдат премахнати всички стари и опасни дървета, които се намират в близост до туристически пътеки и любими места за отдих на хората от област Търговище.

Местността „Кайника“ е популярна туристическа дестинация, много хора си почиват там и за нас е важно да осигурим безопасността им. През зимата често ни сигнализират за опасно надвиснали от снега клони и прекършени дървета. Постарахме се да прочистим района, защото заради силните ветрове по това време на годината може да се стигне до неприятни инциденти, обясни директорът на ДГС-Омуртаг.

Прочетена 1489 пъти

facebook coment